Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Kurki, gąski, zajączki, czyli ... rozpoczął się sezon grzybowy!

Kurki, gąski, zajączki, czyli ... rozpoczął się sezon grzybowy!

W lasach Nadleśnictwa Dębno pojawiły się ulubione przysmaki wielu z Nas. Wyrośnięte prawdziwki, brunatne podgrzybki czy Pieprzniki jadalne zwane „kurkami”, a także wiele innych gatunków. Wszystkie z nich (oczywiście  tylko te jadalne) mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, od klasycznie smażonych, poprzez suszone czy marynowane. Pomimo wielu różnych opinii na temat grzybów są to produkty pełnowartościowe, a ich ciężkostrawność wynika z zawartej w nich Funginie (odpowiednik roślinnego błonnika), która nie jest trawiona przez ludzki organizm.

Podczas zbierania grzybów należy zachować ostrożność, ponieważ wiele z naszych rodzimych jadalnych gatunków grzybów ma swoje trujące „odpowiedniki”. Jednym z najgroźniejszych jest podobny do znanej Nam „kani” Muchomor sromotnikowy, który poprzez zawarte toksyny może nieodwracalnie uszkodzić narządy wewnętrzne lub doprowadzić do śmierci! Nietrudno pomylić także Borowika szlachetnego, potocznego „prawdziwka” z Goryczakiem żółciowym zwanym „szatanem”, który ma intensywnie gorzki smak. Dlatego jeśli mamy choćby najmniejsze wątpliwości co do gatunku nie zbierajmy takich grzybów lub pokażmy je osobie bardziej doświadczonej.

Wybierając się na grzybobranie szanujmy las. Poruszajmy się wyznaczonymi szlakami, nie niszczmy grzybów niejadalnych, które stanowią jesienną ozdobę lasu, a także nie zostawiajmy w nim śmieci.  Las to Nasze wspólne dobro, o które należy się troszczyć i je pielęgnować.

Zapraszamy na grzyby!